HomeANNOUNCEMENTSDetails - ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΤΟΥ 8ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΑΣ

Email Print

ANNOUNCEMENTS

Event 

Title:
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΤΟΥ 8ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΑΣ
When:
13.11.2008
Category:
Αρχείο Ανακοινώσεων

Description

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 8ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 8ου Διεθνούς Υδρογεωλογικού Συνεδρίου και του 3rdMEM (MiddleandEastMediterranean) WorkshoponFissuredRocksHydrologyπου έλαβαν χώρα στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο ATHENSIMPERIAL, από 8-10 Οκτωβρίου 2008 με τίτλο «Νερό και Περιβάλλον».

Κύριος στόχος του Συνεδρίου που διοργανώθηκε από την Ελληνική Επιτροπή Υδρογεωλογίας, εκπρόσωπο στην Ελλάδα της InternationalAssociationofHydrogeologists (IAH), σε συνεργασία, όπως πάντα, με το Σύνδεσμο Γεωλόγων και Μεταλλειολόγων Κύπρου, ήταν η παρουσίαση και ή ανάπτυξη απόψεων και λύσεων στα σύγχρονα Υδρογεωλογικά προβλήματα, σε συνδυασμό με την προαγωγή της θεωρητικής γνώσης και της επιστήμης.

Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το βράδυ της 7ης Οκτωβρίου. Παρουσία άνω των 250 ατόμων επιδόθηκαν τιμητικές πλακέτες σε διακεκριμένες προσωπικότητες του ελληνικού χώρου (Ζερεφός Χρήστος, Τερζίδης Γεώργιος, Κουμαντάκης Ιωάννης και Γλέζος Μανώλης) και βραβεία νέων επιστημόνων του κλάδου στους Β. Ηλιόπουλο και Κ. Ορφανό (βραβείο καλύτερης προπτυχιακής διπλωματικής εργασίας στην Υδρογεωλογία – Βραβείο Μάξιμου Μαραβελάκη) και Κ. Κατσάνου (βραβείο καλύτερης μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας στη Υδρογεωλογία – Βραβείο Ιωάννη Παπάκη).

Το Συνέδριο διατήρησε το διεθνή του χαρακτήρα, έτσι όπως αυτό καθιερώθηκε από το 7ο Υδρογεωλογικό Συνέδριο του 2005, και εκφράστηκε με τη συμμετοχή συνέδρων από 15 χώρες.

Στις συνολικά 11 Συνεδρίες πραγματοποιήθηκαν 82 ανακοινώσεις, από τις οποίες οι 15 υπήρξαν ειδικές ομιλίες προσκεκλημένων ξένων και ελλήνων επιστημόνων, που δημοσιεύτηκαν σε δύο τόμους Πρακτικών.

Χαρακτηριστικό στοιχείο του Συνεδρίου ήταν η διεύρυνση των γνωστικών αντικειμένων του, όπου πέραν της συμβατικής υδρογεωλογίας, συμπεριέλαβε και τομείς που ασχολούνται με το νερό, τη διαχείρισή του, την προστασία του, τις εφαρμογές του και την ιστορία του (Τεχνικούς Γεωλόγους, Υδραυλικούς Μηχανικούς, Γεωπόνους, Χημικούς, Μετεωρολόγους, Αρχαιολόγους κ.α.).

Στο Συνέδριο πήραν μέρος 325 σύνεδροι (Γεωλόγοι, κυρίως, αλλά και Γεωφυσικοί, Μηχανικοί, Χημικοί, Γεωπόνοι, Εδαφολόγοι, Μετεωρολόγοι, κ.α.).

Μεταξύ των συμπερασμάτων που προέκυψαν από τις ανακοινώσεις των συνέδρων επισημαίνονται κυρίως τα ακόλουθα:

  • Παρουσιάστηκαν οι θέσεις της UNESCO και της ΙΑΗ, ειδικώς στο θέμα των διασυνοριακών υπόγειων υδατικών πόρων. Σκοπός ήταν η ενδυνάμωση των φορέων διαχείρισης στην περιοχή της Μεσογείου προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα παρακολούθησης, προστασίας και διαχείρισης των διακρατικών υδατικών πόρων.
  • Τονίσθηκε η αναγκαιότητα της ορθολογικής υδατικής διαχείρισης για τον περιορισμό των προβλημάτων που προκαλούνται από την υδατική ανεπάρκεια.
  • Αναλύθηκαν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούνται από διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες και των παρατηρούμενων κλιματικών μεταβολών που έχουν άμεσες επιπτώσεις στη δίαιτα των υδροφόρων οριζόντων.
  • Αναπτύχθηκε η σημασία των διερρηγμένων πετρωμάτων, που παλαιότερα θεωρούνταν ως αδιαπέρατα ή ημιπερατά πετρώματα, ενώ σήμερα αποτελούν την τελευταία «υπόγεια λύση» για πολλές περιοχές της Ελλάδας (π.χ. νησιά Αιγαίου).
  • Τονίσθηκε ο θετικός ρόλος της Διεθνούς Ένωσης Υδρογεωλόγων (IAH) και της Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας, που συντονίζει την Ομάδα Εργασίας Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου της αντίστοιχης Επιτροπής της ΙΑΗ, αναφορικά ως προς την ολοκληρωμένη διαχείριση υδρολογικών λεκανών, των διασυνοριακών, επιφανειακών και υπόγειων υδατικών συστημάτων.
  • Αξιόλογες ανακοινώσεις αναφέρθηκαν σε θέματα που σχετίζονται με υδατική διαχείριση, προβλήματα υπεραντλήσεων και υφαλμυρώσεων παράκτιων υδροφορέων, ρύπανση υδροφορέων από αστικά και βιομηχανικά λύματα, φυσικά ισότοπα, γεωθερμικά πεδία, καρστικά πεδία, γεωμορφολογικές διαδικασίες, υπόγεια υδραυλική, στερεομεταφορά ποταμών, ποιοτική σύσταση υπόγειων νερών, εβαπορίτες, ζεολίθους, το ρόλο του νερού σε φαινόμενα αστάθειας, Γεωαρχαιολογία, μαθηματικά και εννοιολογικά μοντέλα, Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, υδρολογία διερρηγμένων πετρωμάτων, διαχείριση επεξεργασμένου λύματος κα.

Το Εκτελεστικό Γραφείο της Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας και η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου επιθυμούν να απευθυνθούν:

  • Στους συνέδρους, ομιλητές, ειδικούς ομιλητές, μέλη Επιστημονικής Επιτροπής και μέλη Προεδρείων Συνεδριών, που αποτέλεσαν τον βασικό παράγοντα επιτυχίας του Συνεδρίου.
  • Στους συνεργάτες: PRINTGRAF ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ, AUDIOCOMOE-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, Δ. Π. ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΟΣ & ΣΙΑ, ΠΑΠΑΔΑΚΗ Κ. SUNDAYTOURS, ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΕΡΜΗΝΕΩΝ.
  • Στους προμηθευτές: ΚΑΛΑÏΤΖΑΚΗΣ & ΣΙΑ ΟΕ, Β. ΜΕΤΑΞΑ & ΣΙΑ ΟΕ, ΑΦΟΙ ΗΛΙΑΔΗ.
  • Στους εκθέτες: MARATHON DATA SYSTEMS, ΝΕΟΤΕΚ ΟΕ. Π. ΞΥΣΤΡΗΣ & ΣΙΑ, ΡΙΖΟΤΕΧΝΙΚΗ Θ. ΣΕΡΕΤΑΚΗ, METROLAB, SOFISTIKHELLAS, HYDROMEDIA.
  • Στους χορηγούς, που συνέβαλαν στην οικονομική ενίσχυση του Συνεδρίου, δηλώνοντας με την ενέργειά τους αυτή το ενδιαφέρον τους για την Επιστήμη, την Έρευνα, αλλά και την περιβαλλοντική τους ευαισθησία σε θέματα προστασίας των υδάτων: ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ «Ι. ΛΑΤΣΗΣ», ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ, ΣΕΠ-ΙΓΜΕ, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΕΩΛΟΓΩΝ & ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ, ΓΕΩΣΚΟΠΙΟ.

Σε όλους αυτούς εκφράζονται οι θερμότερες και ειλικρινείς ευχαριστίες και η αναγνώριση της αρωγής τους στο Συνέδριο και, γενικώς, στη δραστηριότητα της Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας.

CALENDAR

« July 2025 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ιερά Οδός 75,

11855, Βοτανικός

Αθήνα, Ελλάδα

Newsletter