ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΑΣ |
HELLENIC COMMITTEE OF HYDROGEOLOGY |
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ
22 Μαρτίου 2014
Με το παγκόσμιο μήνυμα «Νερό και Ενέργεια – Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2014» ο ΟΗΕ αποσκοπεί, και αυτή την χρονιά, στην ανάδειξη του σοβαρού προβλήματος της κρίσης του νερού, την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στο θέμα αυτό, και ιδιαίτερα να επιστήσει την προσοχή στις εκάστοτε κυβερνήσεις, αρμόδια υπουργεία και φορείς διαχείρισης νερού, για την ανάπτυξη πολιτικών και λήψη κατάλληλων μέτρων. Νερό και Ενέργεια, δυο στοιχεία που συνδέονται στενά και βρίσκονται σε αμοιβαία εξάρτηση. Η σύμπραξη των δυο αυτών στοιχείων μπορεί να συμβάλουν στην βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς καμία επίπτωση στο περιβάλλον. Η πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και βιώσιμου ενεργειακού εφοδιασμού αποτελούν δυο βασικές προϋποθέσεις για την διασφάλιση μιας αξιοπρεπούς ζωής. Όμως σε πολλά μέρη του κόσμου και τα δυο αυτά κοινωνικά αγαθά δεν διασφαλίζονται επαρκώς.
Οι καθιερωμένες εκδηλώσεις που ξεκίνησαν το 1993 και πραγματοποιούνται την ημέρα αυτή, αναδεικνύουν την σοβαρότητα τού προβλήματος, της κρίσης του νερού. Παρά την προσπάθεια αυτή του ΟΗΕ, τα στατιστικά αποτελέσματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας πραγματικά τρομάζουν. Σήμερα, περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν εξασφαλισμένη πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από την έλλειψη βασικών προϋποθέσεων υγιεινής που βασίζονται στο νερό, με αποτέλεσμα 5 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως παιδιά, να πεθαίνουν από επιδημίες, που όμως μπορούν να προληφθούν. Οι προαναφερόμενοι αριθμοί προφανώς θα βαίνουν αυξανόμενοι στο άμεσο μέλλον, εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις των ειδικών που σχετίζονται με την αποσταθεροποίηση του κλίματος.
Στην Ελλάδα, μπορεί οι ενεργειακές ανάγκες να καλύπτονται σε ικανοποιητικό βαθμό, όμως το πρόβλημα του νερού παραμένει πάντα επίκαιρο και εντοπίζεται κυρίως στην έλλειψη διαχειριστικών πρακτικών και την υπερκατανάλωση, που οφείλεται τόσο στην ανυπαρξία ορθολογικής χρήσης, όσο και στην ύπαρξη πεπαλαιωμένων υποδομών στα δίκτυα της άρδευσης και της ύδρευσης μεγάλων πόλεων. Η ύπαρξη των υποδομών αυτών πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα οι απώλειες δικτύων να φθάνουν στο 40% με 50%. Το μεγαλύτερο ποσοστό της ετήσιας κατανάλωσης νερού στην Ελλάδα κατέχει, βέβαια, η γεωργία που φτάνει το 80-82%. Παράλληλα, ο τουρισμός, ένας σημαντικός παράγοντας της οικονομίας μας, δεν στηρίζεται σε βιώσιμες και ορθές πρακτικές, γεγονός που επιβαρύνει παραπάνω ήδη ευάλωτες περιοχές, όπως τα νησιά, που χαρακτηρίζονται από περιορισμένη διαθεσιμότητα υδατικών πόρων. Η προσπάθεια εξεύρεσης νερού και η μη ορθολογική διαχείριση των υπογείων υδροφορέων έχει ως αποτέλεσμα την ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση τους σε πολλές περιοχές της χώρας. Η Ελλάδα δεν ασχολείται, στην πραγματικότητα, με την υδατική διαχείριση, επιλέγοντας να μην αντιμετωπίσει το πρόβλημα, που θα έχουν οι επόμενες γενιές.
Αυτή την περίοδο η χώρα μας διέρχεται μια σοβαρή οικονομική κρίση, η οποία αντικατοπτρίζεται στην έλλειψη διαφόρων βασικών αγαθών. Πέραν των δυσκολιών αυτών που έχουν προκύψει, θεωρούμε ως επιτακτική ανάγκη αναγνωρίσεως του ανθρώπινου δικαιώματος στο νερό, τονίζοντας ότι «το νερό δεν είναι ένα προϊόν προς διάθεση με σκοπό το κέρδος, αλλά ένα δημόσιο αγαθό που ανήκει σε όλους». Η Ελληνική Επιτροπή Υδρογεωλογίας επιμένει, ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού θα προκαλέσει τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και ανάλογες αντιδράσεις. Το νερό δεν μπορεί να μπει στον κανόνα της μεγιστοποίησης του κέρδους του πάροχου και στη λογική της μετατροπής ενός κοινωνικού αγαθού σε φυσικό και σε οικονομικό πόρο.
Για το Ε.Γ. της Ε.Ε.Υ.
Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Σταμάτης
Καθηγητής Γ.Π.Α.
Ιερά Οδός 75,
11855, Βοτανικός
Αθήνα, Ελλάδα